Zespół ds. Bezpieczeństwa Żywności
Kierownik:
Wojewódzki Inspektor Weterynaryjny ds. Bezpieczeństwa Żywności
lek. wet. Agnieszka Zacharzewska
email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
telefon: (12) 293 1039
Pracownicy:
Starszy Inspektor Weterynaryjny
lek. wet. Katarzyna Czech - Załubska
email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
telefon: (12) 293 1038
Starszy Inspektor Weterynaryjny
lek. wet. Ewa Frączek
email: ewa.fraczekTen adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
telefon: (12) 293 1043
Asystent
lek. wet. Aleksandra Trzebińska
email: aleksandra.trzebinskaTen adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
telefon: (12) 293 1037
Asystent
mgr inż. Agnieszka Zdebska
email: agnieszka.zdebskaTen adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
telefon: (12) 293 1037
Do zadań Zespołu do spraw bezpieczeństwa żywności
należy prowadzenie spraw wynikających z przepisów regulujących kwestie bezpieczeństwa żywności, a w szczególności :
- ustalanie ogólnych kierunków działania i szczegółowych zasad postępowania powiatowych lekarzy weterynarii oraz koordynacja działań tych organów w zakresie:
- badania zwierząt rzeźnych i produktów pochodzenia zwierzęcego;
- bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi, w tym ocena wymagań weterynaryjnych przy ich produkcji, wprowadzaniu na rynek oraz wywozie;
- zarządzanie oraz informowanie o ryzyku w celu zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia i życia ludzi oraz zwierząt;
- zarządzanie kryzysem – rozpoznawanie sytuacji, które mogą prowadzić do kryzysu i stosowanie odpowiednich środków zapobiegawczych i naprawczych;
- koordynacja oraz kontrola sposobu wykonywania nadzoru nad podmiotami prowadzącymi działalność nadzorowaną, w zakresie właściwości Zespołu;
- rozpatrywanie pod względem merytorycznym odwołań od decyzji Powiatowych Lekarzy oraz przygotowanie projektów decyzji dla Wojewódzkiego Lekarza jako organu II instancji;
- rozpatrywanie skarg i wniosków w zakresie zadań Zespołu;
- obsługa systemów i programów komputerowych dedykowanych Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie zadań Zespołu;
- sporządzanie obowiązującej sprawozdawczości w zakresie zadań Zespołu;
- organizacja szkoleń, w tym szkoleń dla Powiatowych Lekarzy;
- współpraca z organami innych inspekcji, Służbą Celną, jednostkami samorządu terytorialnego, organami samorządu lekarsko-weterynaryjnego, Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Polskim Związkiem Łowieckim, Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego, Policją, Państwową Strażą Pożarną i innymi służbami, w zakresie zadań Zespołu.