Zespól ds. Pasz i Utylizacji
Kierownik
Wojewódzki Inspektor Weterynaryjny
lek. wet. Tomasz Mazur
email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
telefon: (012) 293 1041
Pracownicy:
lek. wet. Arkadiusz Noga Inspektor weterynaryjny
email: arkadiusz.nogaTen adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
telefon: (12) 293 1042
Do zadań działu ds. Pasz oraz ubocznych produktów zwierzęcych w zespole ds. Bezpieczeństwa żywności, pasz oraz ubocznych produktów zwierzęcych należy w szczególności:
- prowadzenie spraw z zakresu pasz oraz ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego;
- planowanie i wytyczanie kierunków działań powiatowych lekarzy weterynarii w zakresie higieny pasz oraz ubocznych produktów zwierzęcych;
- sprawowanie nadzoru nad prawidłowością wykonywania zadań realizowanych przez Powiatowych Lekarzy Weterynarii w zakresie nadzorowanych podmiotów zajmujących się wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem pasz jak również zbieraniem, transportowaniem, przechowywaniem, operowaniem, przetwarzaniem oraz wykorzystywaniem lub usuwaniem ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego;
- sprawowanie nadzoru nad wykonywaniem zadań realizowanych przez Powiatowych Lekarzy Weterynarii w zakresie badań monitoringowych pasz wykonywanych zgodnie z założeniami Planu Urzędowej Kontroli Pasz;
- sprawowanie nadzoru nad podmiotami zajmującymi się wytwarzaniem i obrotem pasz leczniczych oraz produktów pośrednich;
- przygotowywanie projektów decyzji administracyjnych wydawanych przez Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii jako organ I instancji w sprawach dotyczących wydawania zezwoleń na produkcję pasz leczniczych oraz produktów pośrednich;
- rozpatrywanie odwołań od decyzji Powiatowych Lekarzy Weterynarii i przygotowywanie projektów decyzji administracyjnych wydawanych przez Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii jako organ II instancji w sprawach związanych z nadzorem nad paszami oraz ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego;
- przygotowywanie materiałów niezbędnych do dokonania analizy i oceny bezpieczeństwa pasz i wymagań weterynaryjnych przy ich produkcji oraz analizy i oceny realizacji zadań z zakresu nadzoru nad ubocznymi produktami zwierzęcymi na obszarze województwa;
- przygotowywanie programów i planów dotyczących monitorowania występowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt i środkach żywienia zwierząt na obszarze województwa;
- kontrola Powiatowych Lekarzy Weterynarii w zakresie stosowania instrukcji Głównego Lekarza Weterynarii dotyczących pasz i ubocznych produktów zwierzęcych;
- koordynacja działań Powiatowych Lekarzy Weterynarii dotyczących funkcjonowania systemu wczesnego ostrzegania RASFF w zakresie pasz;
- rozpatrywanie skarg i wniosków wniesionych w sprawach z zakresu pasz i ubocznych produktów zwierzęcych;
- prowadzenie szkoleń w zakresie pasz i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego;
- współdziałanie z Powiatowymi Lekarzami Weterynarii oraz innymi jednostkami administracji rządowej i organizacjami działającymi na rzecz rolnictwa w zakresie pasz oraz ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego;
- sporządzanie sprawozdawczości w zakresie prowadzonych spraw.