Nadzór Inspekcji Weterynaryjnej - Pasze
Inspekcja Weterynaryjna sprawuje nadzór nad wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem pasz, dodatków paszowych, pasz genetycznie zmodyfikowanych w żywieniu zwierząt oraz nad wytwarzaniem i stosowaniem pasz leczniczych.
Nadzór nad paszami odbywa się w oparciu o stosowanie zarówno prawa krajowego, jak i wspólnotowego. Podstawowym aktem prawnym, krajowym jest ustawa o paszach z dnia 22 lipca 2006 roku, szczegóły ustanawiające wymagania dotyczące higieny pasz określa Rozporządzenie (WE) Nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady.
Obowiązkiem podmiotów działających w sektorze paszowym jest spełnienie wymagań weterynaryjnych określonych przepisami prawa.
Planując działalność w sektorze paszowym, należy uzyskać jej rejestrację lub zatwierdzenie u właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii. W tym celu, w terminie co najmniej 30 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności, należy złożyć wniosek do powiatowego lekarza weterynarii, bądź w przypadku pasz leczniczych do Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii.
Zatwierdzenie w sektorze paszowym dotyczy działalności związanej z większym ryzykiem dla zdrowia zwierząt, a pośrednio dla zdrowia publicznego:
- Wytwarzanie niektórych dodatków do pasz;
- Wytwarzanie premiksów z udziałem tych dodatków;
- Wytwarzanie pasz na własne potrzeby z udziałem tych dodatków lub premiksów.
Objęte ww. wymogami dodatki zamieszczone są w rozporządzeniu WE 1831/2003 i dyrektywie 82/471/EWG oraz wymienione w załącznikach do rozporządzenia WE 183/2005.
Nadzór Inspekcji Weterynaryjnej – Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego
Inspekcja Weterynaryjna realizuje zadania z zakresu ochrony zdrowia zwierząt oraz bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego w celu zapewnienia ochrony zdrowia publicznego wykonując swoje zadania między innymi przez sprawowanie nadzoru nad: wprowadzaniem na rynek ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego w rozumieniu art. 3 pkt 1 w związku z art. 2 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.) i produktów pochodnych w rozumieniu art. 3 pkt 2 tego rozporządzenia.
Organem właściwym w zakresie sprawowania nadzoru nad podmiotami będącymi w posiadaniu i wykorzystującymi uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego lub produkty pochodne, zgodnie z ustawą o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, jest powiatowy lekarz weterynarii. Obowiązkiem powiatowego lekarza weterynarii jest nadzorowanie przestrzegania, przez podmioty będące w posiadaniu lub wykorzystujące uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego lub produkty pochodne, przepisów obowiązującego prawa w ce¬lu zapewnienia ochrony bezpieczeństwa łańcucha żywnościowego i paszowego. Planując działalność w sektorze ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, należy uzyskać jej rejestrację lub zatwierdzenie u właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii. W tym celu, w terminie co najmniej 30 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności, należy złożyć wniosek do właściwego powiatowego lekarza weterynarii. Zatwierdzenie w sektorze ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego dotyczy działalności związanej z większym ryzykiem dla zdrowia zwierząt, a pośrednio dla zdrowia publicznego. W/w zatwierdzeniu podlega miejsce, w którym przedsiębiorstwa lub za-kłady wykonują jedną lub więcej z następujących czynności z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego lub produktami pochodnymi:
- przetwarzanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w drodze sterylizacji ciśnieniowej;
- usuwanie, jako odpadu, poprzez spalanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych, z wyłączeniem przedsiębiorstw lub zakładów, które posiada¬ją pozwolenie na działalność zgodnie z dyrektywą 2000/76/WE;
- usuwanie lub utylizacja poprzez spalanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych stanowiących odpady, z wyłączeniem przedsiębiorstw lub zakładów, które posiadają pozwolenie na działalność zgodnie z dyrektywą 2000/76/WE;
- wykorzystanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych jako paliwa do spalania;
- produkcja karmy dla zwierząt domowych;
- produkcja nawozów organicznych i polepszaczy gleby;
- przetwarzanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych w biogaz lub kompost;
- czynności dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego po ich zebraniu, takie jak: sortowanie, dzielenie, chłodzenie, zamrażanie, solenie, usuwanie skór i skórek lub określonego materiału mogącego stanowić zagrożenie;
- składowanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego;
- składowanie produktów pochodnych przeznaczonych do:
- usunięcia na składowisku odpadów lub spalenia lub utylizacji lub usunięcia przez współspalanie,
- wykorzystania jako paliwo do spalania;
- wykorzystania jako paszy, z wyłączeniem przedsiębiorstw lub zakładów zatwierdzonych lub zarejestrowanych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 183/2005;
- wykorzystania jako nawozów organicznych i polepszaczy gleby, z wyłączeniem składowania w miejscu bezpośredniego zastosowania.