WOJEWÓDZKI INSPEKTORAT
WETERYNARII W KRAKOWIE

Nadzór Inspekcji Weterynaryjnej - Pasze

Inspekcja Weterynaryjna sprawuje nadzór nad wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem pasz, dodatków paszowych, pasz genetycznie zmodyfikowanych w żywieniu zwierząt oraz nad wytwarzaniem i stosowaniem pasz leczniczych. 

Nadzór nad paszami odbywa się w oparciu o stosowanie zarówno prawa krajowego, jak i wspólnotowego. Podstawowym aktem prawnym, krajowym jest ustawa o paszach z dnia 22 lipca 2006 roku, szczegóły ustanawiające wymagania dotyczące higieny pasz określa Rozporządzenie (WE) Nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady.

Obowiązkiem podmiotów działających w sektorze paszowym jest spełnienie wymagań weterynaryjnych określonych przepisami prawa.

Planując działalność w sektorze paszowym, należy uzyskać jej rejestrację lub zatwierdzenie u właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii. W tym celu, w terminie co najmniej 30 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności, należy złożyć wniosek do powiatowego lekarza weterynarii, bądź w przypadku pasz leczniczych do Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii.

Zatwierdzenie w sektorze paszowym dotyczy działalności związanej z większym ryzykiem dla zdrowia zwierząt, a pośrednio dla zdrowia publicznego:

  • Wytwarzanie niektórych dodatków do pasz;
  • Wytwarzanie premiksów z udziałem tych dodatków;
  • Wytwarzanie pasz na własne potrzeby z udziałem tych dodatków lub premiksów.

Objęte ww. wymogami dodatki zamieszczone są w rozporządzeniu WE 1831/2003 i dyrektywie  82/471/EWG  oraz wymienione w załącznikach do rozporządzenia WE 183/2005.

 

Nadzór Inspekcji Weterynaryjnej – Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego

Inspekcja Weterynaryjna realizuje zadania z zakresu ochrony zdrowia zwierząt oraz bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego w celu zapewnienia ochrony zdrowia publicznego wykonując swoje zadania między innymi przez sprawowanie nadzoru nad: wprowadzaniem na rynek ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego w rozumieniu art. 3 pkt 1 w związku z art. 2 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.) i produktów pochodnych w rozumieniu art. 3 pkt 2 tego rozporządzenia.

Organem właściwym w zakresie sprawowania nadzoru nad podmiotami będącymi w posiadaniu i wykorzystującymi uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego lub produkty pochodne, zgodnie z ustawą o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, jest powiatowy lekarz weterynarii. Obowiązkiem powiatowego lekarza weterynarii jest nadzorowanie przestrzegania, przez podmioty będące w posiadaniu lub wykorzystujące uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego lub produkty pochodne, przepisów obowiązującego prawa w ce¬lu zapewnienia ochrony bezpieczeństwa łańcucha żywnościowego i paszowego. Planując działalność w sektorze ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, należy uzyskać jej rejestrację lub zatwierdzenie u właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii. W tym celu, w terminie co najmniej 30 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności, należy złożyć wniosek do właściwego powiatowego lekarza weterynarii. Zatwierdzenie w sektorze ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego dotyczy działalności związanej z większym ryzykiem dla zdrowia zwierząt, a pośrednio dla zdrowia publicznego. W/w zatwierdzeniu podlega miejsce, w którym przedsiębiorstwa lub za-kłady wykonują jedną lub więcej z następujących czynności z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego lub produktami pochodnymi:

  • przetwarzanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w drodze sterylizacji ciśnieniowej;
  • usuwanie, jako odpadu, poprzez spalanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych, z wyłączeniem przedsiębiorstw lub zakładów, które posiada¬ją pozwolenie na działalność zgodnie z dyrektywą 2000/76/WE;
  • usuwanie lub utylizacja poprzez spalanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych stanowiących odpady, z wyłączeniem przedsiębiorstw lub zakładów, które posiadają pozwolenie na działalność zgodnie z dyrektywą 2000/76/WE;
  • wykorzystanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych jako paliwa do spalania;
  • produkcja karmy dla zwierząt domowych;
  • produkcja nawozów organicznych i polepszaczy gleby;
  • przetwarzanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych w biogaz lub kompost;
  • czynności dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego po ich zebraniu, takie jak: sortowanie, dzielenie, chłodzenie, zamrażanie, solenie, usuwanie skór i skórek lub określonego materiału mogącego stanowić zagrożenie;
  • składowanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego;
  • składowanie produktów pochodnych przeznaczonych do:
    • usunięcia na składowisku odpadów lub spalenia lub utylizacji lub usunięcia przez współspalanie,
    • wykorzystania jako paliwo do spalania;
    • wykorzystania jako paszy, z wyłączeniem przedsiębiorstw lub zakładów zatwierdzonych lub zarejestrowanych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 183/2005;
    • wykorzystania jako nawozów organicznych i polepszaczy gleby, z wyłączeniem składowania w miejscu bezpośredniego zastosowania.
Ważne odnośniki
   
   
 
WOJEWÓDZKI INSPEKTORAT WETERYNARII
ul. Brodowicza 13
30-965 Kraków 69
tel/fax: (12) 293 1000 / (12) 293 1090
email: wiw@wiw.krakow.pl
7:00 - 15:00
ZAKŁAD HIGIENY WETERYNARYJNEJ
ul. Brodowicza 13 b
30-965 Kraków 69
tel/fax: (12) 293 1050 / (12) 293 1092
email: sekretariat@iwet.pl
7:30-15:30

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych.
Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.